AdobeStock_317327971_pink_lo.jpg

UUTISET 
JA BLOGI 

Ajankohtaista tietoa sekä hankkeen taustoja ja tavoitteita avaavia kirjoituksia.

Search

Updated: Sep 9

Kevään 2020 kampanja käynnistettiin maaliskuun lopulla, kun koronan vaikutukset koulunkäyntiin ja opiskeluun alkoivat toden teolla tuntua. Koulut ja oppilaitokset oli pääosin suljettu, mutta etäopiskeluun siirtyminen ei kaikilta sujunut ongelmitta: yhteydenpito opettajiin ja muihin oppilaisiin sekä tehtävien vastaanotto, tekeminen ja palauttaminen edellyttävät toimivaa teknologiaa. Ne oppilaat, joilla ei ollut käytössään tietokonetta, jäivät epätasa-arvoisessa asemassa.


Karkean arvion mukaan koneettomia koululaisia oli kymmeniä tuhansia.


Kevään kampanjan käynnistyessä 31.3.2020 tavoitteena oli kerätä 1 000 käytettyä tietokonetta ja 5 000 euroa rahalahjoituksina. Opetushallituksen kartoituksen mukaan koneettomia koululaisia oli kymmeniä tuhansia.


26.5.2020 menneessä ​konelahjoituksia oli saatu 951 kappaletta ja rahankeräys on tuottanut 119 730 euroa. Rahalahjoitukset käytetään lyhentämättöminä käytettyjen kannettavien tietokoneiden hankintaan ja nyt pystymme hankkimaan opiskeluun tarvittavat laitteet yli 1 500 oppilaalle ja opiskelijalle. Lahjoitusvaroin ostettujen koneiden lähettäminen vastaanottajille jatkuu syksyllä.


​Lämmin kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille!

KAMPANJAAN LAHJOITTANEET YRITYKSET

Boehringer Ingelheim Finland Ky, Cimos Oy, Dustin Finland Oy, Erica Partners Oy, Ernst & Young Oy, Fazer, Finnair Oyj, Fujitsu Finland Oy, Innofactor Software Oy, Kalevan Kukkatukku Oy, Kemira Oyj, LUT University, Metso Minerals Oy, MTV Oy, NF Techfleet, Outotec Oyj, TKV Finland Oy, QPR Software, Roschier Asianajotoimisto Oy, Samex Solutions Oy, Siili Solutions Oyj, SSAB Europe Oy, Suomikon Oy, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, TietoEVRY Oyj, Veritas Eläkevakuutus Oy, Vincit Oyj, Wistec Training Oy

KEVÄÄN KAMPANJAN YHTEISTYÖKUMPPANIT

Posti, Tukikummit, Kuntaliitto, DB Schenker, Opetushallitus, Hewlett-Packard, Microsoft, Also, Elisa, Kone, Bauer Media Group, CGI ja Atea.

4 views

Koronaviruksen aikainen etäopiskelu on tuonut mukanaan riskin oppilaiden epätasa-arvolle, jos oppilaalla ei ole käytössään tietokonetta opetuksen seuraamiseen sekä tehtävien tekemiseen ja palauttamiseen. Karkeiden arvioiden mukaan kymmenet tuhannet peruskoulun oppilaat saattavat olla ilman tietokonetta tällä hetkellä. Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan kannettavia tietokoneita Suomen oppilaiden käyttöön. Kampanja on useiden teknologiayritysten ja yhteiskunnan toimijoiden yhteinen kädenojennus oppimisen hyväksi, ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 


Kaikille kone -kampanjan tavoitteena on varmistaa tasa-arvoinen oppiminen mahdollisimman monelle tässä nopeasti käynnistetyssä etäoppimisessa. Kukaan ei saisi jäädä opinnoissaan jälkeen tietokoneen puutteen vuoksi.


Tavoitteena on lahjoittaa kannettava tietokone 1000:lle ensisijaisesti 1.−9.-luokkalaiselle oppilaalle. Laitteista osa ohjataan erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille. Karkean arvion mukaan Suomessa on kuitenkin kymmeniä tuhansia peruskoulun oppilaita, joilla ei ole käytössään oppimiseen soveltuvaa laitetta. Siksi kampanjan yhteistyökumppanit vetoavat yrityksiin, jotta mahdollisimman moni yritys lahjoittaisi ripeästi tarpeettomaksi käyneitä toimivia kannettavia tietokoneitaan oppilaiden käyttöön. Lahjoitukset voi tehdä Kaikille kone -sivuston (kaikillekone.fi) kautta.


Kampanjassa on vapaaehtoisvoimin ja talkoohengessä mukana joukko teknologiayrityksiä ja yhteiskunnan toimijoita. Lahjoitetut laitteet kulkevat DB Schenkerin kyydillä ensin 3stepIT:lle tietoturvattavaksi ja edelleen Also Finlandille ohjelmistolisenssien asentamiseksi. Tämän jälkeen laitteet lähtevät Elisan lahjoittamien laajakaistaliittymien kera Kuntaliiton ja Opetushallituksen koordinoimana ja Postin kuljettamina perusopetuksen järjestäjille, jotka jakavat laitteet tarpeiden mukaan koululaisille. Lisäksi Kotimaanapu ohjaa tietokoneita kaikkein vähävaraisimmille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille

.

”Toimintatapoja siihen, miten opetusta toteutetaan uudessa tilanteessa, kehitetään koko ajan ympäri Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa. Osalla etäopetusvälineet ja toimintatavat ovat olleet nopeammin käyttöönotettavissa ja ennalta tuttuja, toisaalla uuteen siirtyminen vie enemmän aikaa. Suomen opetusalan ammattilaiset ovat tehneet äärettömän hyvää ja merkittävää työtä hyvin haastavassa tilanteessa. Jotta oppiminen saisi jatkua sujuvasti, oppilaat tarvitsevat laitteen opiskelua varten”, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.


”Etäopiskelun alkaessa monella koululla oli jo käytössään tai nopeasti saatavilla teknologia etäopettamisen ja -oppimisen tueksi. Kuulin paljon huolia, miten oppiminen on kuitenkin vaarassa epätasa-arvoistua puuttuvien tietokoneiden vuoksi. Kokoamalla keskeiset toimijat yhteen saimme viikossa yhdistettyä voimamme olemassa olevaan kampanjaan ja nyt haastan lisää yrityksiä mukaan: yrityksille tarpeettomat tietokoneet voivat auttaa tuhansia peruskoululaisia opiskelemaan ja oppimaan”, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.


”3stepIT on ollut mukana Kaikille kone -kampanjassa sen alusta alkaen vuodesta 2015. Tässä erityistilanteessa oli helppoa lähteä laajentamaan kampanjaa ja tekemään yhteistyötä Microsoftin ja muiden teknologiayritysten ja yhteiskunnan toimijoiden kanssa, kun jokainen antaa omaa työpanostaan oppilaiden ja oppimisen hyväksi. Yhdessä saamme ketterästi toimitettua käytettyjä kannettavia tietokoneita niitä tarvitseville oppilaille”, sanoo  3 Step IT Oy:n toimitusjohtaja Mika Enberg.


”Yli 100 000 suomalaislasta kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää laskennallisen köyhyysrajan alapuolelle. Nyt jos koskaan yhteisvastuu nuortemme koulutuksen tukemisesta on ajankohtainen. Voimme kaikki yhdessä olla varmistamassa, ettei yksikään nuori putoa kyydistä puuttuvien opiskeluvälineiden vuoksi. Lapset ja nuoret rakentavat tulevaisuutemme”, sanoo tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta.


Kaikille kone -kampanja käynnistyi alun perin vuonna 2015 tavoitteena lahjoittaa tietokoneita oppilaiden käyttöön. Nykyisessä etäopiskelun tilanteessa kampanja laajentui ja mukana ovat 3 Step IT Oy, ALSO Finland, Atea, Avalon, CGI, DB Schenker, Elisa, Kotimaanapu, Kuntaliitto, Microsoft Oy, Opetushallitus ja Posti. Kampanjan suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Lisäksi Tukikummit ry tukee kampanjaa.


1 view